sunnuntai 3. helmikuuta 2013

HO CHI MINH, VIETNAM

Hồ Chí Minh

Jos Hanoi ja Hoi An erosivat toisistaan kuin yö ja päivä, oli ensivaikutelma Ho Chi Minhistä taas aivan omaa laatuaan. Liikenteen vilinässä mateleva taksimatka lentokentältä hotellille tuntui kestävän ikuisuuden. Porottava aurinko kuumensi korkeiden rakennusten välissä seisovan ilman tukahduttavaksi.



Opaskirjoissa oli peloteltu Ho Chi Minhin olevan taskuvarkaiden ja huijareiden paratiisi. Muutaman päivän kokemustemme perusteella olimme kuitenkin positiivisesti yllättyneitä. Emme ainakaan huomanneet yhtäkään huijausyritystä eikä torien ihmiskuhinankaan keskellä ollut turvaton tai piiritetty olo. Toki tavaroistaan kannattaa pitää huolta ja pitää järki päässä vieraassa maassa, mutta vietnaminmatkailu ei ollut ollenkaan niin vaikeaa kuin olimme kuvitelleet. Kielimuuri oli toki ajoittain ongelma, mutta ainakin itse koin vietnaminmatkailun jopa helpommaksi ja turvallisemmaksi kuin thaimaanmatkailun, joka on kuitenkin tullut jo melkoisen tutuksi pikku kommervenkkeineen.


Ho Chi Minh on Vietnamin suurin kaupunki. Tämä antoi oman haasteensa turistille: hyvien ravintoloiden löytäminen kymmenien huonojen keskeltä ja nähtävyydeltä toiselle taivaltaminen paahtavassa ilmassa oli ajoittain ahdistavaa. Kuumuuden lisäksi kaupunki jäi kuitenkin muistoihin myös mielenkiintoisten nähtävyyksien ansiosta. Ravintolatarjonta sen sijaan oli pettymys Hanoin ja Hoi Anin jälkeen. Varmasti parempiakin ravintoloita olisi löytynyt, mutta ei yhtä helposti.




HOTELLI

1925 rakennettu Hotelli Majestic sijaitsee Saigon-joen rannalla. Mahtavia jokinäkymiä lukuunottamatta sijainnista on vaikea sanoa mitään, koska Ho Chi Minhissä nähtävyydet ovat "levällään" pitkin kaupunkia.



Hotelli oli hieno. Jopa niin hieno, että tunsin itseni hiostavan matkan jäljiltä ryysyläiseksi ja aloin panikoida saako hotellihuoneen parvekkeella edes tupakoida.


Niinpä suuntasimme heti ensimmäiseksi tuulettumaan hotellin kattoterassille M-bariin drinksuille.


Näkymät niin parvekkeeltamme kuin kattobaaristakin olivat mahtavat. Liikenteen jännitysjäytelmä naulitsi meidät iltaisin pyörryttävän pienelle parvekkeelle ihmettelemään risteyksessä sikin sokin sekaisin töksähteleviä ja nipin napin toisiinsa törmäämättä lipuvia mopoja, riksoja, busseja, autoja ja näiden välissä kadun yli koikkelehtivia ihmisiä. Saigon-joella lipuvat valaistut ravintolalaivat antoivat oman panoksensa kaupungin valomereen pimeän laskeuduttua.


Hotellin aamiainen oli reissun paras. Tarjolla oli taas niin länsimaisia kuin aasialaisiakin herkkuja, mutta minä tyydyin tavalliseen tapaani Pho-keittoon ja hedelmiin.





RAVINTOLAT

QUAN AN

Etsimme kyseistä ravintolaa ensimmäisenä iltana niin pitkään että jopa sinnikäs insinöörimieheni oli juuri luovuttanut, kun minä bongasin ravintolan pieneltä kujalta.

Tilasimme...
Punanapsijaa
Bun cha – rullaksi käärittävää ”pannukakkua” eli täytettyä lettua
Possua saviastiassa
Mustekalatempuraa
Munakoisoa


Ruuat, kolme olutta ja riisiliköörit maksoivat yhteensä 800 000 dongia (=n.29e).

Sapuskat olivat hyviä, mutta eivät erityisen mieleenpainuvia. Ravintolan sisustus oli ihan viihtyisä, mutta ei mitenkään omalaatuinen tai houkutteleva.

Koska kunnollisen ravintolan löytäminen satojen ravintoloiden valikoimasta suuren kaupungin alueelta oli haastavaa, palasimme Quan Aniin toisenakin iltana, mutta tällöin valitsemamme murkinat eivät olleet yhtä hyviä.




WRAP AND ROLL

Vietnamilainen pikaruokapaikka. Valmiita kääryleitä joka lähtöön. Mautonta ja mitäänsanomatonta verrattuna kunnon ravintoloiden itsekäärittäviin herkkuihin.


Nuudeleita ja kevätkääryleitä
Tuoreita katkarapu-possukääryleitä
Höyrytettyjä riisipaperikääryleitä pho-maustetulla lihalla

...ja kaksi olutta yhteensä 270 000 dongia (= n.10e)



LEMONGRASS

Lemongrass oli mukavan oloinen ravintola, mutta Trip Advisorin suositukset saivat vähän uuden kaiun korvissani, kun katselimme asikaskuntaa – tupa oli täynnä saksalaisia eläkeläisiä. Olisiko paikan ruoka sittenkään tarpeeksi autenttista ja maistuvaa meidän makuumme? En muistanut kirjoittaa ylös ruokia ja niiden hintoja.


Ruuat olivat ihan ok, mutta osuin oikeaan epäilyksissäni. Paikka oli lähinnä turistien suosiossa ja maut sen mukaisia.




HOA TUC

Neljännen illan ravintolavalinta osui nappiin. Ilmapiiri oli aivan ihastuttava ja saimme tunnelmallisen, pienen pöydän ulkoa. Ruuat olivat hyviä ja etenkin alkupalat todella maukkaita. Positiivinen yllätys parin illallispettymyksen jälkeen.


Herkuttelimme...
Pikkumustekaloja
Punanapsijafileetä
Itsekäärittäviä rullia lihalla
Kalakakkusia
BBQ-katkarapuja


Näiden kanssa nautiskelimme pullon valkoviiniä ja vettä, jälkkäriksi joimme vielä drinksut (mojito & margarita). Koko lysti kustansi 1,7milj. dongia eli noin 60e. Vähän kalliimpi satsi, mutta ravintolan tunnelma ja safkat sekä hyvin valittu viini olivat ehdottomasti sen arvoiset.


TEMPLE CLUB

Tyylikäs ja siisti ravintola melko lähellä hotelliamme. Sapuskat olivat todella maittavia, erityisesti mieleen jäi herkullinen pekingin ankka. Hyvä valinta viimeiselle illalle Vietnamissa.


Nautimme...
Rapeaa mustekalaa
Kevätrullia
Itserullattavia kääryleitä, täytteenä katkaraputahnaa sokeriruo’ossa
Ribsejä
Pekingin ankkaa


Alkujuomiksi otimme temple punch –drinkit ja ruuan kanssa joimme pullon valkkaria sekä vettä. Tämä viimeinen ehtoollinen maksoi 1,5milj. dongia eli noin 54e. Ei paha hinta näin maistuvasta illallisesta.


NÄHTÄVYYDET

Ben Tranhin kauppahalli

Krääsää, paikallisia herkkuja, rättejä, koriste-esineitä ja lähes kaikkea taivaan ja maan väliltä kapeita käytäviä reunustavista kojuista.


Cholon, Binh Tayn kauppahalli


Ho Chi Minhin kiinalaiskorttelissa, Cholonissa, asuu pääasiassa vietnaminkiinalaisia. Binh Tayn kauppahallista voi ostaa tuliaisiksi vaikkapa riisihattuja.

Linssejä ja papuja

Sokereita

Makkaraa

Kuivattuja katkarapuja



Cao Đài temppeli & Củ Chi tunnelit

Ho Chi Minhistä käsin halusimme käydä tutustumassa Cao Đàin suurtemppeliin ja Củ Chi -tunneleihin. Metsästimme kaupungista sopivaa retkenjärjestäjää ja päädyimme varaamaan ryhmäretken Vietsea tourist -matkanjärjestäjältä 15USD/hlö hintaan. Vertailun vuoksi privaattiretki Ben Tranh touristilla olisi maksanut 70USD/hlö. Meidät haettiin aamulla taksilla hotellilta ja vietiin matkanjärjestäjän konttorille odottelemaan bussikuljetusta. Saman kadun varrella odotteli useiden muidenkin firmojen retkeläisiä ja bussien tullessa ja lähtiessä aloin jo epäröidä olemmeko myöhästyneet kyydistä ja menemmekö vahingossa väärälle retkelle. Lopulta kyytimme kuitenkin tuli ja matkasimme Tây Ninhin kaupunkiin, missä erikoislaatuisen uskonnollisen liikkeen erikoislaatuinen pääpyhkäkkö sijaitsi. Pyrin olemaan ennakkoluuloton, mutta tämä kokemus oli vailla vertaansa...

Cao Đài

Cao Đài on vietnamilaissyntyinen synkretistinen uskonto. Se on sekoitus erilaisia uskontoja ja aatteita. Liike käynnistyi 1926, jolloin kerrottiin saadun spiritistinen yhteys jumalaan, jonka lyhennetty nimi on Đức Cao Đài ("kunnianarvoinen Cao Đài"). Tämän jumalan vertauskuva on jumalallinen valvova silmä.


Cao Đài jakaa jumalallisen ilmoituksen tuojat kolmeen kategoriaan: Buddhat, vanhat viisaat (mm. Laotse) ja pyhimykset (mm. Jeesus ja Kungfutse). Pyhien miesten joukkoon lasketaan myös Victor Hugo (ranskalainen kirjailija) ja Nguyen Binh Khiem (vietnamilainen runoilija). Myös esi-isiä palvotaan, mutta uskonto on monoteistinen. Liikkeen seuraajien tulee noudattaa kasvisruokavaliota vähintään 10 päivää kuukaudesta ja pitää rukoushetki ainakin kerran päivässä (klo 6, 12, 18 ja/tai klo 0). Arviot uskonnon harjoittajien määrästä vaihtelevat noin 2 miljoonasta 8 miljoonaan ja kannattajia on lähinnä Vietnamissa.


Tây Ninh on uskonnollinen keskuskylä, joka elää omien uskonnollisten sääntöjensä mukaan. Uskovaiset pukeutuvat samanlaisiin valkoisiin vaatteisiin ja papeilla on keltaiset, punaiset ja siniset kaavut. Kaapujen värit kuvastavat kungfutselaisuutta, taolaisuutta ja buddhalaisuutta. Ylimmillä papeilla on kaavussaan jumalallinen silmä.


Päätemppeli muistuttaa kaksitornista kirkkoa, mutta temppelin väriloisto ja symboliikka on silmiinpistävä. Ennen temppeliin astumista tulee riisua kengät ja päähineet. Miehet astuvat temppeliin eri puolelta rakennusta kuin naiset.


Pastellisävyt ja kirkkaammat värit temppelin yltäkylläisessä koristelussa herättävät ensimmäiset huvittuneet ennakkoluulot. Temppelin sisällä alttarille johtaa tivolihenkisesti lohikäärmekoristeltu pylväsjono ja keskellä tuijottaa valtavassa pallossa möllöttävä kaikennäkevä silmä. Kattoon on maalattu taivas.



Seremonian alkaessa papit ja uskonnon harjoittajat asettautuvat temppelin koristelaatoitetulle lattialle täsmällisiin rivistöihin. Ylhäältä parvelta katsottuna joukkio näyttää hullunkuriselta sakkinappulajengiltä.


Utopistinen tunne kasvaa, kun lauma alkaa hyräillä itämaisen vingutusmusiikin soidessa. Hoen mielessäni, että kaikkia uskontoja on kunnioitettava ja että nämäkin ihmiset omistautuvat tälle ajatusmaailmalle, joten naama on parasta pitää näkkärillä vaikka tekisikin mieli pyöritellä hieman silmiä. Pahoittelen alitajuntaista asennoitumistaani kaikille caodailaisille lukijoilleni.




Củ Chi

Tây Ninhistä ajelimme katsomaan yhtä Vietnamin tunnetuinta nähtävyyttä - Củ Chin tunneleita. Tunnelit toimivat maanalaisena pakopaikkana sotien aikana. Tunneliverkon rakentaminen alkoi vuonna 1948, jolloin Vietminhin (Vietnamin itsenäisyysliitto) oli keksittävä keino paeta ranskalaisia joukkoja ja olla salaa yhteydessä toisiinsa. Vietkong (Etelä-Vietnamin kansallinen vapautusrintama) laajensi tunnelistoa vuosina 1960-1970. Tunnelit eivät ole pelkästään väliaikaisia piilopaikkoja, vaan niihin rakennettiin asuinsijoja, sairaaloita ja kouluja. Tunnelit olivat alkujaan vain 80cm korkeita ja niiden sisäänkäynnit 22x30cm reikiä maassa, mutta muutamia kohtia on myöhemmin avarrettu, jotta turistitkin mahtuisivat tunneleita hämmästelemään.


Aluksi näemme esittelyvideon tunneleista. Meitä ympäröivästä metsästä kuuluu laukauksia ja säpsähtelen jatkuvasti. En voi edes kuvitella sodan kauhuja ja metsän keskellä pakoilevien perheiden elämää. Videopätkän jälkeen lähdemme seuraamaan polkua, jonka varrella esitellään tökeröiden muoviheppujen avulla vietkongien elämää metsien keskellä, sekä mitä monimuotoisempia ansoja, joita metsään rakennettiin vihollisen varalle. Matkan varrella pääsee myös maksua vastaan kokeilemaan ampumista vaikkapa rynnäkkö- tai konekiväärillä. Pasifistihippinä en kokenut suurta vetoa ampumapaikkaa kohtaan, mutta ajauduin kuitenkin tutisevin jaloin kuvaamaan kun mieheni kokeili M16 rynnäkkökivääriä.


Reitillä pääsi myös kokeilemaan tunnelissa ryömimistä. Vaikka tunnelipätkää oli laajennettu turisteja varten, en todellakaan suosittele kokemusta klaustrofobisille. Maanalaisen reitin edetessä tunneli kapenee, ja muutaman metrin välein on mahdollisuus nousta takaisin maanpinnalle. Itse luovutin heti ensimmäisen mahdollisuuden koitettua. Osasyynä tähän tosin oli housunhaaruksistani aamulla löytynyt reikä, jota en tohtinut enempää esitellä kanssaretkeilijöille. Erikoinen retkiyhdistelmä muuten vaatetuksen kannalta – temppeli ja sissitunnelit...



Yhdistymisen halli/Presidentin palatsi

Vuonna 1962 kahden Etelä-Vietnamin helikopterin oli tarkoitus nousta hyökkäykseen Vietkongia vastaan, mutta ne kääntyivätkin takaisin ja pommittivat palatsia tarkoituksenaan murhata pääministeri, joka onnistui kuitenkin pakenemaan palatsin kellariin.


Vietnamin sota loppui virallisesti 30.4.1975 kun Pohjois-Vietnamin panssarivaunu tunkeutui palatsin pihaan, presidentti antautui ja Vietnam yhdistyi. Nähtävää palatsissa on paljon, mutta minua erilaisten kokoussalien tuijottelu ei jaksa kiinnostaa.


Sotamuseo


Ho Chi Minhin mieleenpainuvin, järkyttävin ja koskettavin museo. Tässä museossa isketään faktat pöytään ja kaiverretaan sodan julmuus pysyvästi verkkokalvoille valokuvien ja kertomusten muodossa.



Museon pihalla ja sekä kolmessa kerroksessa sisätiloissa saa taatusti kulumaan aikaa ja nenäliinoja. Jolleivät kuvat My Lain verilöylystä saa vatsaa kääntymään, sen tekee viimeistään Agent Orangelle omistettu näyttely. Agent Orange oli kasvimyrkky, jota Yhdysvallat ehti ruiskuttaa silloisen Etelä-Vietnamin alueelle 75 miljoonaa litraa vajaan kymmenen vuoden aikana. Aineen valmistuksen sivutuotteena syntynyt dioksidi on erittäin myrkyllinen, perimätoksinen ja karsinogeeninen, ja sen käytön seurauksista kärsitään edelleen. Noin 100 000 ihmistä altistuu aineelle saatuneilla alueilla edelleen.


Varaa museoon tutustumiseen useampi tunti aikaa. Näyttelyihin tutustumista hidastaa tungeksivien ihmismassojen lisäksi silmiin kirpoavat kyyneleet, jotka keskeyttävät valokuvia selittävien kylttien lukemisen vähän väliä. Mikäli selviät museosta liikuttumatta, otan osaa. Karskimpi puoliskoni ainakin joutui pitämään hengittelytaukoja museon aulassa. Vetosi kuumeiseen oloon. Pah, sanon minä.

Kannattiko?



Ho Chi Minh oli Vietnaminmatkamme viimeinen kohde. Matka oli antoisa. Kolmesta tyystin erilaisesta kohteesta jäi satojen valokuvien lisäksi kotiinviemiseksi roppakaupalla ihan uutta ruokainspiraatiota sekä elävämpi käsitys Vietnamin historiasta ja sodan kauhuista.





--------------------------------------------------------------------------------
Faktatietoja muistini tueksi keräsin näistä:
Näe ja koe Vietnam, Tammi 2009
Suomalainen matkaopas – Vietnam, Markus Lehtipuu 2011


Kirjoista ja Trip Advisorista keräilemäni muistilista Hoi Anista (tiedot lähinnä suuntaa-antavia, koska esim. ravintoloiden arvostelut ovat kyseiseltä ajalta Trip Advisorista napattuja ja nähtävyyksien hinta- ym. tiedot vähintään pari vuotta tätä vanhemmista kirjoista):


NÄHTÄVYYDET

Kiinalaiskortteli Cholon (jalkaisin puolessa päivässä)
• Binh Tayn kauppahalli (Thap Muoi Phan Van Khoe –katujen välissä)
• Klaanitalot:
Ming-dynastian (Dinh Minh Huong Gia Tranh), jp 5:30-18, 380 Tran Hung Dao
Nghia Anin, jp 14-18, 678 Nguyen Trai
Tam Sonin, jp 4:30-18, 118 Trieu Quang Phuc
• Quan Amin pagodi, jp 5:30-18, 12 Lao Tu
• Thien Haun temppelit, jp 6-17:30, 710&802 Nguyen Trai

Ben Tranhin kauppahalli ja tori
Ben Tranhin liikenneympyrä: Bin Tranhin kaupunginosa, kauppahalli jp 7-19
Hinnat eivät ole halvat, mutta tavara laadukasta ja paljon nähtävää
Kauppahallin sulkeuduttua lähikaduilla tori: hyvää ruokaa kojuista

Vietnamin historian museo (Bao Tang Lich Su Viet Nam)*****
2 Nguyen Binh Khiem, piiri 1, ma-la 8-11 & 13:30-16, su 8:30-16, 15 000d
valokuvaaminen kielletty
esihistoriallisesta ajasta kommunistipuolueen perustamiseen
Chamien veistokset; pronssinen Buddha

Lam Sonin aukio (Quang Truong Lam Son)****
Kaupungintalo, hotelli Rex, oopperatalo, hotelli Continental

Yhdistymisen halli (Hoi Thong Nhat)****
135 Nam Ky Khoi Nghia, piiri 3, jp 7:30-11 & 13-16, 15 000d, esite 5000d
engl. opaskierroksia 10min välein, virvokkeita ylimmässä kerroksessa
presidentti Ngo Diemin palatsi
katolla helikopteri (1$), kuva itsestään presidentin tuolissa (1$)

Sotamuseo, Boa Tang Chung Tich Chien Tranh)*****
28 Vo Van Tan, piiri 3, jp 7:30-11:45 & 13:30-17:15, 15 000d
Varaa aikaa muutama tunti perusteelliseen tutustumiseen!

Kasvitieteellinen puutarha (Thao Cam Vien)
2 Nguyen Binh Kiem, jp 6-20, 10 000d (sis. eläintarha)
Jadekeisarin palatsi (Phuoc Hai Tu / Chua Ngoc Hoan)
73 Mai Thi Luu, piiri 3, jp 6-18:30

Xa Loin pagodi
89 Ba Huyen Thanh Quan, piiri 3, jp 7-11 & 14-17
Ympärillä ruokakojuja
Historiallisesti merkittävä (munkkien polttoitsemurha)

Giac Lamin pagodi
118 Lac Long Quan, jp 6-21
HCMC:n vanhin pagodi

Giac Vienin pagodi (Chua Giac Vien)
Lac Long Quan, piiri 11
muistuttaa edellistä, ylenpalttisesti koristeltu

Ho Tsi Minh –museo (Khu Luu Niem Bac Ho)
1 Nguyen Tat Thanh, piiri 4 jp 7:30-11:30 & 13:30-16:30, 15 000d
joen rannassa viihtyisä kahvila
yläkerran parvekkeelta voi katsella jokiliikennettä


Can Tho ja uivat torit ****
pikavene Ho Chi Minhistä (yksityisretkiä)
paikallisia merenherkkuja rantakadullaja Nam Ky Khoi-kadulla
uiva tori jp, vilkkainta 6-9, Phung Hiep, Phong Dien, n.20 000d/h/2hlö

Cu Chin tunnelit (Dia Dao Cu Chi)*****
40km Ho Chi Minhistä luoteeseen, jp 7-17 (yksityisretkiä, yhdessä Cao Dain kanssa)
CC1 Ben Dinh: enemmän turisteja, CC2 Ben Duoc: alkuperäistilassa


Cao dain suurtemppeli*****
96km Ho Chi Minhistä luoteeseen (yksityisretkiä, yhdessä Cu Chin kanssa)
rukousseremonioita jp 6,18,24: voi seurata parvelta (kengät pois!)
keskilaivan keskiosaan ei saa mennä + muista pukeutuminen
miehet oikeanpuoleisesta, naiset vasemmanpuoleisesta ovesta

Muita:
Phung Son Tun pagodi, 338 Nguyen Cong Tru, piiri3, jp 5-19 – yksityiskohtia
Marsalkka Le Van Duyetin hauta ja temppeli, 126 Dinh Tien Hoang, jp 7-18
Mariammanin hindutemppeli, 45 Truong Dinh, jp 7-19
Ho Chi Minhin kaupunginmuseo, 65 Ly Tu Trong, jp 8-16
Tran Hung Daon temppeli, 34 Vo Thi Sau, piiri 1 ma-pe 6-11&14-18, Jadekeisarin pagodin lähellä
Yhdysvaltojen pääkonsulaatti ja muistomerkki, 4 Le Duan-katu, piiri 3, ma-to 8:30-11&13:30-15:30
pilvenpiirtäjäbaarit


RUOKA

Quan An, Mac Thi Buoi, 1.alue (Dong Khoilta etelään, vaikea löytää!), TA#8

An Vien, 178A Hai Ba Trung, 3.alue, jp 11-23
- elegantti

Huong Lai, 38 Ly Tu Trong, 1.alue, jp 11:50-14:10 & 18-21:15, #11

Xu Restaurant Lounge, 75 Hai Ba Trung, 1.alue, TA #25
- fuusioruokaa

Pho Hoa, 260C Pasteur, alue 3,jp 6-00, TA#24
- Tunnetuin Pho-ravintola

Luong Son (Bo Tung Xeo), 31 Ly Tu Trong, 1.alue, jp 9-22, TA#23
- bbq-ruokaa: pöydässä grillatut naudansuikaleet sinappikastikkeella
- meluisa, savuinen, mahtava
- erikoisuuksia: skorpionia, piikkisikaa, heinäsirkkoja…


Restaurant 13, 13 Ngo Duc Ke, jp 6-23, TA#113
- Vietnamilaista, myös erikoisuuksia
- hinta-laatu

Temple Club, 29-31 Ton That Thiep, 1.alue, jp 11-00, TA#45
- Kevätkääryleitä, taskurapua…

Au Parc, 23 Han Tuyen, 1.alue, ma-la 7-21:30, su 8-15:30
- leipiä, kevyitä aterioita

Hoang Yen, 7 Ngo Duc Ke, 1.alue, jp 10-22, TA#115
- Vietnamilaisherkkuja ja erikoisuuksia

Mandarin, 11A Ngo Van Nam, 1.alue, jp 11:30-14 & 17:30-22, TA#90
- Makuja ympäri Vietnamia hienostuneessa ympäristössä

Hoa Vien, 28 Mac Dinh Chi, 1.alue, jp 9-23, TA#144
- minipanimon myymälä kellarissa

La Fourchette, 9 Ngo Duc Ke, 1. alue,jp.11:30-14:30 & 18:30-22, TA#88
- ranskalaisbistro, runsaat annokset, kohtuuhinnat

Hoi An, 11 Le Tranh Ton, 1.alue, jp 17:30-23,TA#92


OSTOKSET YM.

antiikkia (Dong Khoi, Mac Thi Buoi, Ngo Duc Ke)
muotia, tuliaisia
- silkkikatu Dong Khoi
- So Co La, 45 Ton That Thiep, 1.alue, jp 11-20, kenkiä ja antiikkia
- Saigontourist tavaratalo, 35-45 Le Tranh Ton, muotia, koruja, kosmetiikkaa
- Khaisilk, jp 8-20, 107 Dong Khoi, 1.alue
- Song, 76D Le Tranh Ton, 1.alue, jp 9-20, vaatteita, asusteita, keittokirjoja
- Gaya, 39 Ton That Thiep, jp 9-21, sisustustavaraa
- Saigon Kitch, 43 Ton That Thiep, jp 9-20, Vietnam-kitchiä!

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisista matkakertomuksista! Kuvia varsinkin oli mukava katsella, kiitos niistä :) Toivottavasti pian tulee postauksia muiltakin reissuilta!

    VastaaPoista