sunnuntai 3. helmikuuta 2013

HANOI, VIETNAM

Hà Nội

Olimme jo monen vuoden ajan suunnitelleet Vietnaminmatkaa, mutta kuitenkin aina tulleet toisiin aatoksiin ja päätyneet tuttuun ja turvalliseen Thaimaahan. Nyt kun matkakohde oli viimeinkin lyöty lukkoon, halusimme nähdä Vietnamista enemmänkin kuin vain yhden kohteen, ja varasimme omatoimimatkan Hanoi – Hoi An – Ho Chi Minh City. Lensimme Hanoihin Varsovan kautta LOT Airlinesillä. Noi Bain lentokenttä sijaitsee 35km Hanoin keskustasta.

Vaikka olin yrittänyt tehdä läksyni huolellisesti ja ottaa selvää Vietnamista, en silti oikein tiennyt mitä odottaa. Sen tiesin, että tähän aikaan vuodesta Hanoissa olisi viileää. Onneksi sain ylipuhuttua J:nkin pakkaamaan edes jotain pitkälahkeista mukaan, sillä Hanoi oli kirjaimellisesti raikas tuulahdus matkallamme. Iltaisin lämpötila laski ehkä noin 15 asteeseen eikä päivälläkään tullut akuuttia tarvetta sortseille ja t-paidalle. Itse pidin ilmastoa miellyttävänä – oli paljon mukavempi kierrellä lukuisia nähtävyyksiä läpi, kun aurinko ei porottanut armottomasti päänahkaa eikä hiki virrannut selkää pitkin heti hotellin ovesta ulos astuttaessa. Hanoi oli myös toisella tapaa raikas yllätys. Ollakseen maan pääkaupunki, Hanoissa oli viehattävää pikkukaupungin tuntua. Hoàn Kiếm –järvi loi kaupungin alueelle pienen pysähtyneen keitaan, jonka ympärille kaupungin tohina hukkui. Järven pohjoisrannalla sijaitsevassa korkeassa rakennuksessa oli lukuisia kahviloita, joiden parvekkeelta näki sekä järvelle, että alas liikenteen vilinään. Liikenne olikin avainasemassa vietnamilaisten kaupunkien tunnelmassa. Perinteiset polkupyörät ovat vaihtuneet moottoripyöriin ja välillä mopojen kaoottinen vilinä oli jännitysnäytelmän kaltainen show.


Silti vain muutaman askeleen päässä jatkuvasta mopojen virrasta riisihattuiset kurttuiset mummot myyvät kukkia ja hedelmiä perinteisistä kantokoreista pienillä kujilla, paikalliset nauttivat pho-keittoa pölykahvilan piskuisilla muovituoleilla ja elämä tuntuu pysähtyneen jonnekin menneisyyden toiseen maailmaan. Turistimassat ovat kiinnostuneempia keski- ja etelä-Vietnamin kohteista ja Hanoi säilyttää autenttisen tunnelmansa hukuttamalla vilinäänsä ne turistit, jotka eivät kaipaa hiekkarantaa tai läkähdyttävää hellettä.

Ns. pölykahvila

Vietnamilainen ruoka on sekoitus aasialaisia makuja ja ranskalaisia vaikutteita. Ruoka on länsimaalaisen suuhun ehkä sopivampaa kuin thaimaalaiset tuliset maut. Eksotiikasta ei silti ole puutetta, aitojen vietnamilaisten katuravintoloiden keittiössä roikkuu kokonaisia ankkoja ja fiinimpienkin ravintoloiden ruokalistoilta löytyy paikallisia erikoisuuksia. Kokeilemisen arvoisia ovat täytetyt patongit, ihana pho-keitto, aasialainen hapankaali kim chi sekä uusi supersuosikkini, riisipaperiin käärittävä tillillä maustettuun kastikkeeseen dipattava rapeanahkaiseksi paistettu kala raikkaine lisukkeineen. Ennakkoluuloisemmankin makumatkailijan lautaselle sopivat erilaiset uppopaistetut herkut, wontonit ja kevätkääryleet.




HOTELLI

Bunkkasimme Hanoissa Thaison Palace hotellissa, joka sijaitsi Hoàn Kiếm –järven ja Punaisen joen välissä. Hotelli oli pieni eikä hotellihuone ollut kummoinen, mutta sijainti oli erinomainen.


Hämyisessä huoneessamme oli kaksi parisänkyä, ikkuna hiljaiselle kujalle päin ja röökintumppi odottamassa wc-pöntössä.


Ulospäin hotelli näytti hieman epäilyttävältä neonvalokyltteineen.


Thaison Palacen läheltä löytyi kaksi pientä kauppaa joista kävimme täydentämässä juomavarastojamme (3l vettä, 8 olutta ja pullo vodkaa maksoivat yhteensä 7e).

Hotellin aamiashuone oli pieni ja aamiainen melko surkea – kahvi oli juomakelvottoman kylmää.


RAVINTOLAT

HIGHWAY 4

Ensimmäisenä iltana lähdimme etsimään Highway 4 –ravintolaa, jonka piti olla melko lähellä hotellia, mutta jonka löytäminen vaatikin hieman aikaa ja pitkää pinnaa. Kävelimme samaa katua eestaas ties kuinka monta kertaa, ennenkuin löysimme perille. Ravintolakokemus oli kuitenkin pienen vaivannäön arvoinen. Illallinen oli ehdottomasti yksi ihastuttavimmista muistoistani koko matkalta. Löydettyämme paikalle kello oli jo paljon ja ravintolan sisätilat olivat täynnä. Meidät ohjattiin yläkertaan terassipaikoille ja illan hyytävässä ilmassa kiittelin, että olin tunkenut housujen alle trikoot ja hupparin alle pitkähihaisen paidan.


Alkudrinkeiksi valitsimme jotkut paikalliset paukut (bo sa pa?), jotka maistuivat lähinnä siltä kuin kanelitanko olisi heitetty tuhkakuppiin ja kaadettu vettä päälle.


Ruuaksi valitsimme...
Kim Chi (vietnamilaista hapankaalia chilillä)
Wontonit
Tiikerirapuja sitruunalla ja voilla
Tulista lihaa satay
Rapeaksi paistettua käärmeenpääkalaa riisipaperirullissa ”roll&dip”

Söin ensimmäistä kertaa elämässäni kim chitä ja ihastuin siihen täysin. Wontonit ja uppopaistetut tiikeriravun pyrstöt olivat rapeita ja ihan hyviä. Liha sen sijaan oli purkkamaisen sitkeää.


Mikä teki ruokakokemuksesta ikimuistoisen, oli kala-annos, josta kirjoitin muistiinpanoihini ”ehkä parasta kalaa ikinä”. Vietnamilainen ruokakulttuuri oli meille vielä hieman mysteeri ja tällaisia roll&dip –annoksia emme olleet koskaan aiemmin kokeilleet. Eteemme kannettiin rapeanahkaiseksi paistettu kala, riisipaperiarkkeja, lisukkeita sekä dippiä. Tarjoilija ilmeisesti huomasi hämmennyksemme ja näytti kädestä pitäen miten rullia tehdään: otetaan riisipaperin päälle kalaa ja lisukkeita, pyöräytetään rullaksi, dipataan ja nautitaan.


Ruoka oli taivaallisen hyvää ja uudenlainen ruokaelämys sai minut hykertelemään onnesta. Tämä ruokalaji päihittikin pian kaikki aiemmat lemppariruokani ja jäi siten pysyvästi kotiruokalistallemmekin.


Ruuat, paukut (2 molemmille), Saigon-oluet (2 molemmille?) ja tipit tekivät yhteensä n.41e.


69 RESTAURANT

Toisena iltana ravintolan löytäminen tuotti taas päänvaivaa – sijaitsihan 69 Restaurant hirvittävän epäloogisesti kyseisen kadun numerossa 69.

Söimme...
8kpl kevätkääryleitä
Karamellisoitua naudanlihaa
Paikallista kalakeittoa (cha ca Hanoi)
Kananrintaa sitruunakastikkeessa
Mangosalaattia grillatulla kanalla


Ruuat + 2x Saigon-olut = 559 000 dongia (=n.20e)

Ruoka oli keskinkertaista.


96 RESTAURANT

(Huom! Ei pidä sekoittaman 69 Restaurantiin!)

Paneroituja mustekalarenkaita
Kevätkääryleitä
Possua hiilisissä vartaissa
Naudanlihaa lisukkeineen ”roll&dip”


Ruuat + 2x olut = 400 000 dongia (=n.15e)


BOBBY CHINN

Egyptiläis-kiinalaisen tv-kokin Bobby Chinnin ravintola sijaitsi aiemmin lähellä Hoàn Kiếm –järveä. Ravintola oli muuttanut kauemmas, mutta halusimme ehdottomasti käyttää tilaisuuden hyväksemme ja kokeilla miltä kuuluisan tv-kokin annokset maistuvat. Ravintola oli todella ihastuttava ja suorastaan ylenpalttisen tunnelmalliseksi sisustettu.


Olimme varanneet illalliselle pöydän ja saavuimme paikalle ajoissa, joten nautiskelimme parit drinkit alakerran baarissa odotellessamme. Margaritaa siemaillessani bongailin ympäristöstä hauskoja ideoita: drinkkilistalla oli juomiseen liittyviä vitsejä ja juomien lisäksi olisi ollut mahdollista tilata pössäykset vesipiipusta.


Ruokailemaan meidät ohjattiin yläkertaan, missä vallitsi omaan makuuni hieman turhan harras ja muodollinen, vaikkakin muuten viehättävä tunnelma. Autenttisiin ja vähemmän hienoihin ravintoloihin tottuneina kesti tovi sopeutua fiinimpään tarjoiluun.


Aluksi meille tarjoiltiin amuse bouchet ja ruuan kanssa nauttimamme viinin korkki jätettiin haisteltavaksi korkkia pidelleestä metallisosasta väännetylle tuolille. Illallisen päätteeksi tarjoiltiin vielä pikkuiset jälkiruokaleivokset kastikkeesta taiteiltuine tervehdyksineen.


Odotin illalliselta kekseliäitä fuusiokikkailuja ja pyörryttävän mahtavia makuja, mutta ruuat jäivät hieman mitäänsanomattoman latteiksi, vaikka annokset olivatkin kauniita.


Ruuan kanssa nautittu viini ja drinksut olivat siis ainut pään pyörälle pistävä tekijä, ja vaikka kuuluisan kokin ravintolassa käyminen olikin ainutlaatuinen ja kiva kokemus, ruoka oli hintaansa nähden pienoinen pettymys ja jäi kaipaamaan makua, yllätyksellisyyttä tai mitä tahansa ”oho”-elämystä.


Kaiken kaikkiaan illalliseen kuului siis...
Amuse bouche -kääryle
Mereneläväceviche
Mustapintaiseksi paistettua barramundi-kalaa (blackened barramundi)
Grillattua mustekalaa
Rapua
Lohta sous vide & wasabimuusia
Jälkiruokaleivonnainen


Hintaa viineineen sapuskalle tuli peräti 3milj. dongia (=n.110e)


XOI YEN


Viimeisenä Hanoissa vietettynä päivänä lounastimme Xoi Yen –nimisessä ravintolassa. Ravintola oli näemmä etenkin paikallisten nuorten suosiossa. Tarjoilija toi pöytään lyhyen ruokalistan, josta valitsimme kaksi erilaista annosta. Pöytään saapuessaan annokset näyttivät kylläkin kovin identtisiltä. Ruoka ei ollut hääppöistä, mutta ilmeisesti kovin autenttista. Annos koostui riisistä ja jonkinlaisesta pateeta muistuttavasta makkarasta. Ihan sopiva lounas ennen päivän retkiä.



QUAN AN NGON

Reissun neljäntenä eli Hanoin-visiitin viimeisenä iltana kurvasimme taksilla Quan An Ngoniin. Ravintolaa oli kehuttu maasta taivaisiin ja kuvittelimme sen olevan pidemmänkin matkan väärti. Perille päästyämme totesimme paikan olevan tupaten täysi. Tästä tosin oli varoiteltukin, sillä ravintolan sanottiin olevan supersuosittu. Suosittu ehkä, vaan kenen keskuudessa? Turistien. Ravintolassa olisi saanut kierrellä katselemassa eri ruokalajien valmistusta, mutta ihmistungos ja hieman hoputtava ilmapiiri ei tähän innostanut.


Tilasimme...
Kokonaisen ravun
Ruskistettua naudanlihaa
Kiinalaista makkaraa
Jotain toista makkaraa
Pöydässä paistettua kalaa

Ruoka oli todella mitäänsanomatonta ja korkeista ennakko-odotuksista johtuen valtava pettymys.



NÄHTÄVYYDET

Päivä 1

Hồ Hoàn Kiếm

Ensimmäisen aamun valjetessa suuntasimme aamupalan jälkeen Hoàn Kiếmin järvelle. Sää oli pilvinen, mutta päivän mittaan ilma sentään lämpeni jonkin verran.


Tarinaa Hoàn Kiếmin järvestä kerrotaan kautta maan vesinukketeattereissa. Tarina kertoo, että 1400-luvulla keisari Le Loi purjehti järvellä, kun kultainen kilpikonna nousi vedestä ja nappasi mukaansa taikamiekan, jolla keisari oli aiemmin kukistanut Vietnamiin hyökänneet kiinalaiset. Järven eteläosassa pienellä saarennyppylällä seisoo ränsistynyt Kilpikonnatorni. Järvessä on oikeasti suuria kilpikonnia, ei tosin kultaisia.


Parhaat kuvat järveltä saa aamuvarhaisella ilman ollessa vielä kuulas. Tällöin voi nähdä myös hanoilaisten tekevän taiji-voimisteluliikkeitä järven rannalla. Aluetta ympäröivä puisto on muutenkin suosittu ajanviettopaikka paikallisille ja reissullamme pääsimme todistamaan useampaakin samanaikaista hääkuvausta järvellä.

Järven silmiinpistävin nähtävyys on 1875 valmistunut punainen Auringonsäteen silta. Puiston koillisnurkassa sijaitsee Jademäen temppeli. Se rakennettiin 1800-luvun alussa pienelle saarelle entisen Khanh Thuyn palatsin perustuksille. Temppelin pääsymaksu on 10 000dongia (=n.40cent).


Vanha kaupunki, 36 Phố Phường

Hoan Kiemiltä taapersimme Hanoin vanhaan kaupunkiin, jota kutsutaan myös nimellä 36 katua. Tämä hämmästyttävän koskemattomana säilynyt alue saa nimensä 36 kujanpätkästä, joiden jokaisen varrella toimi aikanaan 1400-luvulla vain tietyn ammatiryhmän harjoittajia. Kadun nimet kertovat (kieltä osaaville) mitä miltäkin kadulta löytyy: hopeaseppien katu, korikatu, hattukatu, viuhkakatu... Osa kaduista on edelleen tunnistettavissa tietyistä myyntiartikkeleista. Cha ca –kadulta löytyy ravintola, joka on erikoistunut hanoilaiseen paikallisherkkuun, tillillä maustettuun Cha ca –kalaan. Kukkakadun ylitsepursuavat kukkakimput häikäisevät väriloistollaan.



Visiitti vanhaankaupunkiin on todellakin kuin hyppy menneisyyteen. Kujilla kulkee pyöräänsä taluttavia kukkakauppiaita ja perinteisiä kantokoreja kiikuttavia hedelmäkauppiaita riisihatut päässään. Ei turistien iloksi, vaan arkisessa aherruksessaan. Tosin turisteillekin on omat kikkansa: myyjä saattaa napata hihasta ja sitkeästi tyrkyttää kantokoreja ja riisihattua turistille. ”Take picture, no pay”! hihkaisee myyjä ja tyrkyttää tyrkyttämistään. Kuvan nappaamisesta myyjä ei toki veloita, mutta haluaa myydä sinulle hedelmiä kuvan ottamisen jälkeen.


36 kadun vilskeestä karkasimme kahville City View –kahvilaan järven rannalle.


Lounasta söimme Hoàn Kiếm –järven eteläpäässä Pho24 –ravintolassa. Paikallisessa pikaruokaketjussa myydään herkullista vietnamilaista Pho-keittoa, joka lämmittää mukavasti viileänä päivänä. Ns. pölykahvilassa keitto on toki autenttisimmillaan, mutta mikäli sää ei suosi ulkoruokintaa, ei halua syödä minimovituolilla kykkien tai haluaa päästä helpolla tilaamisen suhteen, Pho24 on ihan passeli vaihtoehto.



Päivä2.

Toinen yö oli uneton ja missasimme aamupalan. Suuntasimme herättyämme Vesinukketeatteriin varaamaan lippuja seuraavalle päivälle. Tämän jälkeen kävimme ”aamu”kahvilla Highlands coffee –kahvilassa ja käppäilimme rauhassa historian museoon. Kaunis siirtomaahenkinen rakennus valmistui 1933.


Museon kokoelma kattaa Vietnamin historian kivikaudelta nykyaikaan. Alakerrassa on näytillä esihistorialliselta ajalta tyypillisiä työkaluja ja koruja kivikaudelta sekä seremonioissa käytettyjä pronssirumpuja pronssikaudelta. Mukana on myös 1288 vuodelta peräisin olevia puuseipäitä, joita käytettiin Vietnamiin hyökänneiden kiinalaisten surmaamiseen sekä vanhoja rahoja. Yläkerrassa on Champa-esineisiin keskittyvä osasto ja perusnäyttely 1300-luvulta eteenpäin. Osa patsaista ja muista esineistä ovat ennallistuksia tai jäljennöksiä alkuperäisistä.


Lounasta söimme Museon yhteydessä le Bon ravintolassa. J söi karamellipossua ja minä kalaa riisipaperikäärössä. Nämä ja oluet maksoivat yhteensä 378dongia (=n.14e).



Hỏa Lòn vankila

Syötyämme jatkoimme matkaa Hỏa Lòn vankilaan, jota myös Hanoi Hiltoniksi kutsutaan. Vankilamuseoon johtavan pääportin yllä lukee Maison Centrale. Ranskalaisten vuonna 1893 rakentamassa museoksi muutetussa entinessä vankilassa pääsee näkemään pahamaineisia sellejä, kidutuslaitteita ja pakoteitä. Vankilassa pidettiin Ranskan siirtomaavallan aikana vietnamilaisia vastarintaliikkeen edustajia sekä poliittisia vankeja ja Vietnamin sodan aikana amerikkalaisia sotavankeja. Amerikkalaisten oloja esitellään kuitenkin hyvin kaunistellen ja yksipuolisesti – valokuvissa amerikkalaiset pelaavat hymyillen korttia.


Paluumatkalla poikkesimme kurkkaamassa Suurlähettiläiden pagodia ja etsimme tovin rautatieaseman luota armeijan ylijäämämyyntikojuja löytämättä mitään mielenkiintoista.


Päivä3

Unta riitti taas myöhään ja päätimme aloittaa päivän suoraan lounaasta. Aivan hotellimme kupeessa oli ns. pölykahvila, jonka piskuisilla muovijakkaroilla söimme ihanat pho-keitot. Tilaaminen tapahtui elekielellä ja ruuat kippoihin annostellut nainen jäi mielenkiinnolla seuraamaan kun me nautiskelimme paikallista herkkua polvet korvissa kyhjöttäen.


Nappasimme taksin Ho Chi Minh –museolle ja mausoleumille, jotka ikävä kyllä olivat kiinni. Kävelimme Yhden pilarin pagodille, jonka Keisari Ly Thai Tong teetti vuonna 1049. Pagodi tönöttää nimensä mukaisesti yhden pilarin päällä, lummelammen keskellä. Pagodissa ei sinänsä ole mitään erityistä nähtävää, mutta sen juurella olisi varmasti ollut mukava levähtää museo- ja mausoleumikierroksen jälkeen.


Palloilimme hetken eestaas pohtien mitä tekisimme ja päätimme lopulta kävellä sotahistorian museolle. Museo oli mielestäni mielenkiintoisempi kuin tähän mennessä nähdyt historian museo ja vankilamuseo.


Sotahistoriaa esiteltiin aina Kiinan- Ranskanvastaisista itsenäisyystaisteluista Vietnamin sotaan saakka. Vaikuttavuudessaan se ei silti ollut mitään verrattuna Saigonin sotamuseoon. Lähinnä Hanoin museosta mieleen jäivät piha-alueella makaavat lentokoneenraadot ja helikopterit, joihin pääsi kipuamaan sisällekin.



Kirjallisuuden temppeli

Sotamuseolta taivalsimme vielä vuonna 1070 rakennettuun Kirjallisuuden temppeliin. Se on Hanoin suurin temppeli muurin ympäröimässä puutarhassa ja toimi aikanaan eliitin johtavana yliopistona. Alueella on viisi sisäpihaa, jotka on erotettu toisistaan muureilla ja yhdistetty poluilla ja porteilla.



Pääportilta johtaa polku paviljongille, jonka takana on steelesisäpiha (steele = kivipilari). Kivipilareihin on kaiverrettu temppelissä kolmen vuoden välein järjestetyn virkamies- eli mandariinitutkinnon läpäisseiden nimet. Tentti ei ollut helpoimmasta päästä – vuonna 1733 noin 3000 hakijasta vain kahdeksan läpäisi tohtoritutkinnon. Steeleistä 30 on kadonnut, jäljellä on kuitenkin vielä 82. Vanhin on vuodelta 1442, uusin vuodelta 1779.


Sisäpihaa vastapäätä on Suuri seremoniatalo, joka on rakennettu vasta 1800-luvulla. Sisätiloloissa on kauniita värikkäitä veistoksia feenikseistä, lohikäärmeistä ja kukista. Kaikki kuviot ovat hyvin symbolisia ja kuvastavat maailmankaikkeuden järjestystä.


Kävelymatka takaisin tuntui aivan järjettömän pitkältä. ”Vielä ollaan rautatien toisella puolella, että ei täältä hei millään kävele hotlalle” – vaan niinpäs käveltiin, tosin koukkasimme Legend beer –kuppilan kautta olusilla.

Lepäiltyämme aikamme hotellilla ja nautittuamme muutamat neuvoa-antavat lähdimme illalliselle. Ruokailun jälkeen jäi vielä tunti aikaa ennen vesinukketeatteriesitystä ja kävimme vielä yksillä olusilla.



Hanoin vesinukketeatteri

Vesinukketeatteri on vietnamilaista kulttuuria aidoimmillaan. Esiintymislavana toimii vesiallas, josta käsin esiintyjät liikuttelevat verhon takaa keppien päähän kiinnitettyjä nukkeja. Normaalisti esitykseen kuuluu 17 erilaista näytöstä. Hanoin vesinukketeatteri on Vietnamin kuuluisin ja tärkein – ja näin ollen hyvin suosittu. Liput kannattaa varata hyvissä ajoin ennen näytöstä! Vaikka näytelmän vietnaminkielinen puhe ei aukenekaan turistille, on musiikilla, valoilla ja taidokkaasti tehdyillä nukeilla niin suuri rooli, ettei kulttuuripläjäys jää täysin turhaksi, vaan on hauska ja yleissivistykseen kuuluva vierailukohde.



Päivä 3

Reissun ensimmäisten kohtalaisten yöunien jälkeen kävelimme lounaalle ja nappasimme taksin etniseen museoon. Matka museolle on pitkähkö, mutta näkemistä riittää ainakin pariksi tunniksi. Sisätiloissa on esitelty Vietnamin 54 etnisen vähemmistön elämää, tapoja, uskomuksia, asumista, vaatetusta, koruja, työkaluja ja esineitä. Nähtävänä on myös mielenkiintoisia videopätkiä heimojen elämästä.


Museon pihalle on rakennettu heimojen asumuksia jäljitteleviä rakennuksia.



Neljäntenä päivänä suuntasimme nokkamme kohti Hoi Ania...

------------------------------------------------------------------------------

Faktatietoja muistini tueksi keräsin näistä:
Näe ja koe Vietnam, Tammi 2009
Suomalainen matkaopas – Vietnam, Markus Lehtipuu 2011


Kirjoista ja Trip Advisorista keräilemäni muistilista Hanoista (tiedot lähinnä suuntaa-antavia, koska esim. ravintoloiden arvostelut ovat kyseiseltä ajalta Trip Advisorista napattuja ja nähtävyyksien hinta- ym. tiedot vähintään pari vuotta tätä vanhemmista kirjoista):


NÄHTÄVYYDET

Suurlähettiläiden pagodi (Chua Quan Su)
73 Quan Su –katu
ma-su 7:30-11:30, 13:30-17:30
ilmainen
+ Thien Quanin järvi, Lenin-patsas ja Le Duan-kadun armeijan ylijäämätavaramyynti aseman eteläpuolella

Hoa Lon vankila*****
1 Hoa Lo
ti-su 8-11:30, 13:30-16:30
10 000d (sis. esitteen)
valokuvaaminen kielletty
Ranskalaisten rakentama, vangit amerikkalaisia sotavankeja Vietnamin sodan aikana, isänmaallisia vietnamilaisia siirtomaa-aikana
Museoon johtavan portin yllä lukee Maison Centrale
+ mantelipuu ulkona ensimmäisessä käytävässä, poliittiset vangit jättivät siihen viestejä
+ korttelin päässä itään 9-12 tori Cho

Ho Chi Minhin mausoleumi *****
Hung Vuong –katu
1.4.-31.10. ti-to 7:30-22:30 la-su(+juhlap.) 7:30-23
1.11.-31.3. ti-to 8-23 la-su(+juhlap.) 8-23:30
4000d
valokuvaaminen kielletty
asiallinen pukeutuminen
ei taskuveitsiä ym.
laukut ym. jätetään etelässä Ong Ich Khiem –kadulla olevaan säilöön (ban to chuc)
kamera luovutetaan ennen sisäänkäyntiä, saa takaisin uloskäynnin luota kopista ennen siirtymistä HCM:n talolle, yhden pilarin pagodille ja HCM museolle
+ Hung Vuong –katu pohjoiseen Ba Dinhin aukiolle (itsenäisyysjulistus)
+ mausoleumin edessä Bac Son –kadulla itsenäisyystaistelijoiden muistomerkki

Ho Chi Minh –museo
3 Ngoc Ha –katu
ti-to + la-su 8-11:30, 14-16
10 000d
+ lentokoneen sirpaleista valmistettu termospullo ja savukekotelo v.54-75 nurkkauksessa

Ho Chi Minhin talo
Presidentinlinnan muistopaikka, 1 Bach Thao
ti-to + la-su 8-11:30, 14-16
10 000d

Vallankumouksen museo (Bao Tang Cach Mang Viet Nam)
216 Tran Quang Khai –katu
ti-su 8-11:45, 13:30-16:15
10 000d

Yhden pilarin pagodi
Ong Ich Kiem –katu
ilmainen

Vanha kaupunki (36 Pho Phuong) *****
ma-pe 7-11:30, 13:30-17
Putkitalot
Ranskalaiset talot (Nguyen Sieu ja lähikadut)
Museotalo, 87 Pho Ma May, joka päivä 8-17:30, 5000d
Itsenäisyysmuseo, 48 Hang Ngang –katu, ma-la 8-17, ilmainen
Hang Ben tori (Cho Hang Be), Gai Ngu –katu, joka päivä 5-17
Paljon kahviloita

Kirjallisuuden temppeli *****
Pho Van Mieu, Pho Quoc Tu Giamin kulmauksessa
kesällä joka päivä 7:30-17:30
talvella joka päivä 7:30-17
5000d
opastettu kierros 50 000d
esite 3000d
Van Mieun portti
Steelesisäpiha, suuri seremoniatalo

Vietnamin sotahistorian museo
28 Dien Bien Phu –katu
ti-to + la-su 8-11:30 13-16:30

Hoan Kiemin järvi + ympäristö (Ho Guom / Ho Hoan Kiem)****
Dinh Tien Hang
ma-su 7:30-18
3000d Ngoc Sonin temppeliin
Kannattaa mennä aamuvarhaisella
Jademäen temppelin vieressä huone jossa täytettyjä kilpikonnia ym.
Jademäen temppeli (Den Ngoc Son)
Auringonsäteen silta (The Huc)

Vietnamin historian museo (Bao Tang Lich Su Viet Nam) ****
1 Pham Ngu Lao –katu
ti-su 8-11:30, 13:30-16:30
15 000d valokuvauslupa 15 000d, videokuvauslupa 30 000d
Vietnamin historia kivikaudelta nykypäivään

Vietnamin kansantieteen museo (Bao tang Dan Toc Hoc Viet Nam) ****
Nguyen Van Huyen –katu, Cau Giay –alue
ti-su 8:30-17:30, Discovery Room ti-su 8:30-11:30, 13:30-16:30
20 000d, valokuvauslupa 20 000d, videokuvauslupa 30 000d
käsitöitä myynnissä
varaa käyntiin 2h (videoita mm. uhriseremonioista ja hautajaisista, talojen jäljitelmiä)

Vietnamin naisten museo (Bao Tang Phu Nu Viet Nam)***
36 Ly Thuong Kiet -katu
ti-su 8-16
20 000d

Halongin lahti
luolat 15 000d, tippukiviluola Hang Hanh
Cat Ban saari (jos käy Halongilla, Cat Ban saari ei tarjoa mitään erikoista uutta)

Parfyymipagodi (Chus Huong / Chua Huong Tich)
60km Hanoista lounaaseen
7usd

Muita:
Hai Ba Trungin temppeli Tho Lao –kadulla
Oopperatalo Trang Tien-kadulla
Pyhän Joosefin katedraali Nha Chung –kadulla
Vietnamin taidemuseo, 66 Nguyen Thai Hoc –katu (ti-su 8:30-17, ke&la 8:30-21)
Länsijärvi (Ho Tay)
B-52-museo, 157 Doi Can –katu, ilmainen (huonompi kuin sotahistorian museo)


RUOKA

Pho-keitot!
Pölykahvilat!

Bobby Chinn, 1 Ba Trieu, jp 11-23, p.04-9348577, pöytävaraus

Quan An Ngon, 18 Phan Boi Cham
- siistissä ravintolassa perinteistä kojuruokaa
- TA:n 3. sijalla

Hanoi Social club, 6 Hoi Vu
- TA:n 2.sijalla

Le Beaulieu, 15 Ngo Quyen, Sofitel-hotelli, 6:30-10:30, 11:30-14, 18:30-23
- Aasian parhaita sunnuntaibrunsseja

La Brique, 6 Nha Tho, jp 10-22:30
- ostoskadulla, paljon merenantimia

The Restaurant, The Press Club, 59A Ly Thai To, ma-pe 11-15&18-23, la-su 18-23
- kallis, mutta ylellinen ruokaelämys
- vasikan kateenkorvaa, ankanmaksaa, tryffeliä…

No Noodles, 20 Nha Chung, jp 9-21
- voileipäbaari
- pikainen lounas esim. retkipäivänä

San Ho, 58 Ly Thuong Kiet, jp 10-14, 17.22
- Hanoin suosituin kalaravintola

69 Restaurant bar, 69 Ma May –katu, jp 7-23


OSTOKSET YM.

antiikkia (Hang Khay, Trang Tien)
muotia (Hoan Kiemin järven alueella)
- Co, 18 Nha Tho, laadukkaita ja käytännöllisiä vaatteita
- Ipa-Nima, 34 Han Thuyen, kimaltelevia desigvaatteita+asusteita
- Khaisilk, 121 Nguyen Thai Hoc, tyylikkäitä ja laadukkaita silkkituotteita
- Mirrormirror, 37 Ly Quoc Su, miesten paidat
- Tan My, 66 Hang Gai, runsaasti edullista tavaraa
vesinukketeatterissa ja kirjallisuuden temppelissä vesiteatterinukkeja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti